Een nieuwe Master of Science (Doctorandus) 2

2 Juli 2015 was het zover, mijn scriptie verdediging vond plaats om 9:30 in D1.110 op de FNWI!
Master thesis defense

In het bijzijn van mijn ouders, broer en een handje vol vrienden en klasgenoten ging het allemaal van start.

De verdediging duurde 1,5 uur en het programma was opgedeeld in 3 fases:

 • 09:30 tot 10:00 eindpresentatie: informatief
 • 10:00 tot 10:30 verdediging van scriptie & eindpresentatie
 • 10:30 tot 11:00 eind beoordeling

Geheel in het Engels stond ik mijn scriptie samen te vatten in slechts 20 minuten! Het tempo van de presentatie lag vrij hoog, om even in 20 minuten te vertellen wat je de afgelopen 3 maanden hebt gedaan, hoe je hebt gedaan, welke keuzes je daarbij hebt gemaakt, wat de resultaten en de implicaties daarvan zijn vereist een zeer goede voorbereiding. Omdat de tijd zeer beperkt is, is het neerzetten van referentiekader en het afstemmen van het niveau aan de bezoekers in het bijzonder complex.

Waar ging het over?

Mijn scriptie had als titel Towards a vision of business model components, het gros van het wetenschappelijk onderzoek gedaan naar business modellen focust op het organisatorische aspect van business modellen, in mijn onderzoek heb ik gekeken naar een meer strategische kant hiervan. Als business modellen opgebouwd zijn uit componenten, dan kan zou je deze bestaande componenten uit de literatuur opnieuw moeten kunnen gebruiken om een nieuwe klantwaarde propositie te vormen volgens mijn onderzoek.

De hoofdvraag was dan ook Hoe kunnen we business model componenten hergebruiken om nieuwe klantwaarde proposities te vormen? Om de deze vraag te beantwoorden heb ik 9-deelvragen geformuleerd in mijn scriptie. Er waren 3 hoofddoelen binnen mijn onderzoek:

 1. Een bijdrage leveren aan de wetenschappelijke kennis van business modellen, door een (nieuw) concept te introduceren waarbij business model componenten worden gecombineerd;
 2. Een lijst aanleveren met business model componenten, met een korte beschrijving en referenties naar bestaande business modellen;
 3. Bewijzen dat het gedachte experiment (hergebruik van componenten om klantwaarde propositie te vormen) in de praktijk als nuttig en bruikbaar wordt gezien, daarnaast ook om te kijken of de gedefinieerde componenten van mijn onderzoek geaccepteerd worden (of niet) zodat een eerste opzet naar een conceptueel model kan worden beschreven op papier.

Mijn scriptie bouwt voort op de bestaande academische literatuur over: business modellen, strategie, disruptieve business modellen, bedrijfsdoelen, klantdoelen en tot slot (nieuwe) handels economieën, en heeft aan alle 3 de doelen voldaan, de 9 deelvragen en de hoofdvraag beantwoord.

DSC_0163

Na 1,5 uur volgde het verlossende woorden, congratulations. Met een 8 heb ik mijn Master Information Studies: Business Information Studies afgesloten.

Het was zo rond de 36 graden, ik ben iedereen die is gekomen dankbaar, bedankt dat jullie voor mij tijd hebben gereserveerd op deze prachtige en zeer hete dag.

Hoeveel tijd heeft het gekost?

Ik heb 7 dagen per week moeten werken aan mijn afstudeerscriptie, van 1 april 2015 tot 24 juni 2015 heb ik elke dag vele uren (ook ‘s avonds en ‘s nachts) aan mijn scriptie besteed.

 • 588 schrijfuren van de scriptie;
 • 40 interview uren, verspreid over 11 interviews door Nederland.

In totaal zitten er meer dan >628 uren (22,4 ECTS) in het schrijven van mijn scriptie, (18 ECTS = 504 uur was het minimum) hierbij is geen rekening gehouden met de voorbereidingen van:

 • de interviews;
 • de eindpresentatie/verdediging;
 • contacturen met begeleider;
 • zoeken naar academische literatuur.

In totaal heb ik 85 dagen gewerkt aan mijn scriptie, gemiddeld 7 uur per dag, naast mijn werk en eigen bedrijf. Tijdens deze periode heb ik een minimale hoeveelheid aan vrijwilligerswerk kunnen doen en bijzonder veel moeten inleveren/opgeven in mijn privé leven en helaas ook grote opdrachten moeten weigeren. Het is dan ook jammer dat sommige relaties hierdoor minder zijn geworden, of op zijn gehouden, de oorzaak? onbegrip.

Dit is de kant die 9 van de 10 mensen niet hebben van mij hebben gezien echter zagen zij wel de vermoeidheid, prikkelbaarheid en de stress, die dit alles met zich mee heeft gebracht. De vraag, was het, het waard? absoluut! ik zou het kunnen aanraden aan mensen die het ook aankunnen, echter doe je zelf een plezier, doe de opleiding parttime (2 jaar, regulier programma) in plaats van fulltime (1 jaar, versneld programma), het is bijzonder zwaar…

Een goede vriend zei tegen mij na het afstuderen:

“Nu kunnen we eindelijk weer een keer echt ontspannen, ik merkte aan je toen je een keer bij mij me was dat je alleen maar zat te rekenen, hoe haal ik deze uren straks weer in?”

Hoe nu verder?

Langzamerhand komt mijn privé leven weer terug, nu ik mijn studie (naast eigen bedrijf, werk en vrijwilligerswerk) heb afgerond, kan ik mij weer 100% storten op mijn werkleven.
Mijn werkdagen zijn weer een heel stuk korter geworden! van werkdagen van 17 tot 18 uur zit ik zonder studie weer op werkdagen van 10 tot 12 uur.

Er ligt nog aardig wat werk op mij te wachten! momenteel ben ik bezig met 2 grote projecten en daarnaast weer lekker aan het werk bij mijn klanten. Achter de schermen werk ik ook hard aan een nieuwe bedrijfswebsite voor Hooijenga IT (bij sommige bekend onder de naam Nick IT), het doel is hiervan om de informatie toegankelijker te maken voor het publiek met een persoonlijke tint en link terug naar mijn stad Almere.

Ik ben van plan om mijn bedrijfsspecialisaties duidelijker naar voren te brengen:

 • Linux servers
 • IP Telefonie (goedkoop bellen in Nederland, gratis bellen (ook vanuit het buitenland) naar kantoor en tussen meerdere kantoren, of thuiswerkplaatsen)
 • Windows servers
 • Troubleshooting

Bij alle varianten lever ik de diensten of op eigen servers, of hosted servers, of in de Cloud aan, met mijn huidige website (oplevering 2012) komt dit niet naar voren.

Na mijn avontuur op de Universiteit van Amsterdam heb ik het gevoel dat er niets buiten handbereik is, ik sta open voor alle uitdagingen die op mijn pad komen. Je kan echt veel meer dan je denkt!

2 thoughts on “Een nieuwe Master of Science (Doctorandus)

 1. Anton van Beek jul 27,2015 17:37

  Beste Nick,

  Helemaal geweldig wat je hebt gedaan. Ik gun je daarom ook vele mooie nieuwe opdrachten van begripvolle klanten. Van harte gefeliciteerd. mag ik nu wel gewoon Nick blijven zeggen?

  Tot snel!
  Anton

  • Nick jul 29,2015 19:35

   Bedankt Anton,

   Na al die jaren ben ik gewoon nog steeds Nick 😉

   Groeten en tot snel!

Comments are closed.